Als jij maar blijft dweilen, merkt niemand dat de kraan lekt.

Dweilen terwijl niemand weet dat de kraan open staat.

Daar zijn mijn klanten heel goed is. Want:

  • Ach, dat doe ik wel even, zo gebeurd. Ooooh… Hij blijft maar lopen… Nou dan blijf ik toch nog even dweilen…
    *Ach, iemand moet het toch doen… en x, y en z hebben het toch al zo druk, dus ik doe het wel… ach ja, en leuke activiteit a, b, en c zeg ik wel even af.
  • ach, lekt-ie nog steeds? Ik wring de dweil wel even uit, dan neemt-ie het water beter op! Jeetje, die kraan blijft maar druppelen. Nog een doekje…. misschien nog wat vaker dweilen… Help, heeft iemand een emmer???

Ze blijven dweilen.
Totdat ze zelf zijn uitgewrongen. Totdat ze niets meer kunnen opnemen. Totdat het water hen tot boven de lippen is gestegen. “Even” is chronisch geworden.

En ALS ze dan toch heel voorzichtig HELP roepen (of heel hard, omdat hun zelfbeheersing op is, dat overkomt mij een enkele keer), is hun omgeving verbaasd. Hoezo? Lekt er dan een kraan??? Ik zie daar niets van!?

Of de reactie is verbolgen: sorry hoor, maar ik heb het nu heel druk, veel aan mijn hoofd, of gewoon geen zin.

Of die persoon is zelf heel druk met dweilen bij een andere kraan…

En gelukkig komt er ook wel eens iemand helpen.

De enige die écht iets kan doen aan de situatie, ben je zelf:

  • roep hulp in om de lekkende kraan te repareren
  • leer stilstaan bij jouw grenzen. Want als je niet weet waar die liggen, gebeurt het zo weer.
  • zorg goed voor jezelf. Het is fijn als anderen dat voor je doen, maar er zijn situaties waarin dat heel moeilijk is.

Zeker als het in jouw natuur zit om snel ‘even’ die dweil te pakken. Voordat je het weet, is ‘even’ chronisch geworden.
Je bent alleen nog maar aan het dweilen, en niemand die het in de gaten heeft.

Wil je structureel beter leren omgaan met dit soort situaties? Misschien is mijn retraite in de Lot, Frankrijk, iets voor jou. Van 25 t/m 30 juni 2023. Een week vol zelfzorg, rust en natuur. Een weekje uit de ratrace. Met tijd om te genieten van de mooie omgeving. Stuur een berichtje voor de brochure of een afspraak.
Er is nog beperkt plaats.