wERK MET MIJ

Mindfulness Training

Groep | Individueel

Merk je dat je in je leven veel op de automatische piloot doet, zonder er werkelijk bij te zijn? Halen stress, piekeren of slecht slapen je weg van het huidige moment? Gaan mooie momenten voorbij zonder dat je ze bewust beleeft? Heb je de neiging om te vluchten voor de onprettige dingen, die zich in ons leven nu eenmaal ook aandienen? Zou je graag even ‘niets’ willen doen, letterlijk op adem willen komen, maar lukt je dat niet op eigen kracht?
Mindfulness is volledige aandacht, opmerkzaamheid. Je elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons afspeelt. Leven met wat er is in het hier en nu, in het hoofd, het lijf en de emoties. Niet streven naar weer een nieuw doel, maar vriendelijk en met een open houding observeren wat zich aandient: of het nu prettig is, onprettig, of neutraal. Bewust ademhalen, luisteren en spreken, volledig aanwezig zijn in wat je doet: het vouwen van de was, het ontbijt klaarmaken, vergaderen, je e-mails beantwoorden. Jezelf een adempauze gunnen. De tijd nemen om te stoppen en te kijken, zonder iets te willen veranderen, zonder meteen in actie te komen. Jezelf ruimte geven en van daaruit bewuste keuzes maken.

Een mindfulness training is hierbij zeer behulpzaam. Het is een praktische, nuchtere en gestructureerde manier om je leven anders te bekijken en daardoor meer bewustzijn te ervaren. Je leert tijdens 9 bijeenkomsten oefeningen waarmee je ook thuis aan de slag gaat. Hierdoor train je als het ware je aandacht en ontdek je manieren om de aandachttraining te integreren in je dagelijks leven.

Redenen om te kiezen voor een mindfulness training bij Entr’actes. Je wilt graag:

 • vermindering van stress, meer ontspanning
 • minder piekeren, meer bewustzijn en genieten in het nu
 • vermindering van lichamelijke spanning en van klachten die hierdoor ontstaan
 • bewust omgaan met je eigen grenzen
 • stilstaan bij je keuzes en bewust kiezen
 • het verschil ontdekken tussen impulsief handelen en luisteren naar je intuïtie
 • bij jezelf blijven in spanningsvolle situaties
 • omgaan met hooggevoeligheid of ADD
 • ‘uit het hoofd’ komen
 • herstellen van depressie
 • herstellen na een burn-out of een burn-out voorkomen
 • of ben je gewoon nieuwsgierig wat meer aandacht in je leven jou brengt?

 

Inhoud van de training

De mindfulness training heeft een heel praktisch karakter. Gedurende acht weken neem je bewust tijd om te stoppen en te kijken hoe het nu is. Bewust ademhalen, bewust je lichaam waarnemen en bewegen, omgaan met grenzen, loop- en zitmeditatie, bewust kiezen, luisteren en spreken in aandacht.

De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van twee en een half uur met een zorgvuldig opgebouwd oefenprogramma. Hierin ervaar je de diverse onderdelen van de mindfulness training. Je gaat er vervolgens thuis mee aan de slag. Na de zesde bijeenkomst biedt de cursus een verdiepingsdag. We oefenen dan in stilte onderdelen van het programma nogmaals. De ervaring heeft geleerd dat hierdoor het programma meer “landt”. Oefenen in een groep werkt voor veel mensen ondersteunend. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De training is echter geen praatgroep en ook geen therapie: je maakt vooral tijd en ruimte voor jezelf en je eigen ervaringen. Tijdens de bijeenkomsten kun je gebruik maken van meditatiekussentjes in de cursusruimte. We adviseren je ruim zittende kleding te dragen waarin je vrij kunt bewegen en ademen. Per bijeenkomst ontvang je begeleidend lees- en oefenmateriaal. Voor de start van de training nemen we contact met je op, om samen te bekijken of deze training geschikt voor je is.

Ervaring met meditatie of yoga is niet noodzakelijk. Wel is het zeer behulpzaam als je naast de bijeenkomsten dagelijks 45 minuten inruimt voor oefeningen, verstrekt in de training. Dit helpt je om mindfulness onderdeel te maken van je dagelijkse leven, ook na afloop van de training.

 

Data

Dinsdagavond 19.30-21.45. Start: 1 oktober 2019; 8, 15, 22 okt, 5, 19, 26 nov, 3 dec. Stiltedag 24 nov.

Vrijdagmiddag 13.30-15.45. Start: 4 oktober 2019; 11, 18, 25 okt, 8, 22, 29 nov, 6 dec. Stiltedag 24 nov.

Individueel: op afspraak.

mindful coaching

coaching op maat

Vaak zit er onder een stressprobleem iets anders. Je worstelt met een loopbaanvraag. of een ingrijpende gebeurtenis gooit je gevestigde orde overhoop en je denkt hoe doe ik dat: ruimte voor mezelf?

Wil je stilstaan bij een specifieke coachvraag? Van een afstand kijken naar je eigen leven/werk? Vind je het lastig om daar zelf tijd en ruimte voor te maken? Individuele coaching is dan wellicht iets voor jou. In zes sessies of een traject op maat faciliteer ik die ruimte en loop ik een stukje met je mee. Aandachtoefeningen, stilte, beweging (binnen of in de natuur) en creatieve werkvormen kunnen je helpen om ruimte en afstand te creëren. Hierdoor kalmeert de ruis van het dagelijkse leven en ontstaan nieuwe inzichten.

De aanpak is licht en speels. Samen proberen we helderder te krijgen waarmee jij precies aan de slag wilt. Met eenvoudige middelen creëer ik een ‘proeftuintje’ waarin jij op onderzoek gaat. Je ontdekt nieuwe perspectieven en wegen. Je experimenteert daarmee in het klein. Daarna zet je bij jou passende stappen in jouw leven.

Ingrediënten

Mindfulness

Mindfulness is volledige aandacht, in het hier en nu, zonder oordeel. Je zet je automatische piloot op pauze. Daardoor ontstaat er ruimte om stil te staan bij jouw binnenkant. Ook leer je helderder waar te nemen wat er zich buiten je afspeelt, zonder daar meteen iets mee te hoeven doen. Je krijgt overzicht en een bredere blik. Van daaruit ontstaan vaak vanzelf de juiste vervolgstappen die passen bij jou.

Daarnaast is mindfulness een werkwijze. We putten naar behoefte uit het programma van de 8-weekse mindfulness training. Je oefent in aandacht voor jezelf in rust en beweging, aandacht voor je adem en je kritische innerlijke stemmetjes. Aandacht voor stress, omgaan met grenzen en goed voor jezelf zorgen. Aandacht in communicatie: balans vinden tussen bij jezelf blijven en aandacht voor de ander.

Natuurcoaching

Coachgesprekken buiten, in de natuur. Al wandelend ervaren we de rustgevende kracht van de natuur. De natuur is als het ware een derde persoon in het coachproces. Doordat je letterlijk in beweging komt, komen vastzittende gedachten in je hoofd vaak ook in beweging. Met eenvoudige vragen komen we snel tot jouw kern. 

Ik ben gespecialiseerd in het gebruiken van de natuur bij loopbaanvragen, in mijn eigen praktijk en vanaf november 2019 als loopbaancoach bij The Happy at Work Agency.

Taal en beeld

Om de stap van binnen naar buiten te maken help  ik jou de juiste woorden en beelden te vinden. Je houdt bijvoorbeeld een logboek bij of je reflecteert door te tekenen en schrijven in een schriftje. Ik help je om jezelf te presenteren, face to face of bijv. op LinkedIn.

Mindful Mornings

Open Inschrijving | Een Break In Je Week | Stilte | Meditatie | Lichte Yoga

Vanaf september zijn er regelmatig bijeenkomsten voor oud-deelnemers aan de 8-weekse trainingen en voor andere stiltezoekers. Je creëert zo een paar rust- en oefenmomenten in je agenda. Met de stimulans van een groep gelijkgestemden. Graag nodig ik jullie uit voor deze serie: een paar uurtjes in de ochtend waarin je samen oefeningen doet uit de mindfulness training, en bij voorkeur ook met activiteiten in de natuur. Afwisselend op vrijdag en zondag. Inclusief lichte vega lunch. Heb je belangstelling hiervoor? Aantrekkelijk tarief bij voorinschrijving!

Data: vr 20-9; zo 24-11 (stiltedag MBSR); vr 20-12; zo 26.1; vr 27-3; zo 24-5; vr 10-7. Tijd: 10-13.30u. Korting bij voorinschrijving voor meerdere ochtenden: 1x = €25; 2x = 45; 3x = 67,50; 7x = 145.

loopbaancoaching met aandacht

Samenwerking met The Happy at Work Agency - vanaf november 2019; welk pad past bij jou?

Vaak starten mensen een mindfulness of coaching traject naar aanleiding van een stress-gerelateerd probleem. Vaak blijkt daar een loopbaanvraag onder te liggen: je wilt je loopbaan herijken of misschien wel een carrière-switch onderzoeken. Vind je dat best eng en spannend? Vanaf november kun je bij entr'actes terecht voor begeleiding in dit proces. Via jouw werkgever of op individuele basis.  Klik op de afbeelding hiernaast voor een voorproefje !

Waarom samenwerking?

In een collectief van een vijftiental coaches hebben we elk onze eigen benaderingswijze. Zo kunnen coachees gemakkelijker de juiste match vinden met een coach. Daarnaast beschikt The Happy at Work Agency over een heldere, gestructureerde leeromgeving waarbinnen we als gecertificeerd Happy at Work Coach gebruik maken van geschikte tools voor loopbaancoaching. Gecombineerd met persoonlijke gesprekken en inspirerende opdrachten kan ik het traject geheel toesnijden op jouw situatie en vragen. Daarnaast help ik je om de weg naar buiten te vinden: de juiste woorden om je mee te presenteren, bijv. op je LinkedIn profiel of tijdens een belangrijk gesprek. Laat werkgevers jou vinden zoals jij gevonden wil worden!

Entr’actes In Uw Organisatie

Training - coaching - advies in uw organisatie

Wilt u graag weten wat entr’actes in uw organisatie kan betekenen? We maken graag een verkennende en vrijblijvende afspraak. We zijn goed bekend met de werkvelden onderwijs en zorg, maar gaan ook graag in gesprek met andere organisaties. 

Thema’s zijn o.a.: omgaan met stress – burn-out preventie – vitaliteit – loopbaancoaching – regeling 45 + ontwikkeladvies

Programma op maat

We stemmen het programma af op uw wensen. We verzorgen complete mindfulness trainingen in-company, maar ook workshops op maat op bijvoorbeeld een studiedag of in het kader van teambuilding. We maken voor u graag een offerte.

Entr’actes In Frankrijk
Morvan | Lot

Natuur | rust | ruimte | geheel ontzorgd | een pauze in rustig Frankrijk

Ren jij jezelf in het dagelijks leven vaak voorbij? Verlies je daarbij weleens het contact met je eigen voeten op de grond? Er is zoveel dat onze aandacht vraagt: werk, familie, vrienden, lastige én leuke dingen in ons leven. Aandacht voor onszelf schiet er dan vaak bij in. Heb je behoefte aan meer rust en overzicht? Vliegt jouw geest alle kanten op en zou je meer focus en richting willen hebben? Wil je je grenzen beter leren kennen en bewaken? Zou je graag bewuster keuzes willen maken? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat een week aandacht voor jezelf jou brengt?

Kies dan voor de cursusweek Aandacht voor je Zelf in een streek waarin stilte en ruimte nog vanzelfsprekend zijn.

Ingrediënten voor een week vol aandacht voor jouzelf zijn: mindfulness (oefenen in het bewust aanwezig zijn van moment tot moment), aandachtig bewegen met toegankelijke yogaoefeningen, opladen in de natuur (o.a. wandelen in stilte), bij jezelf én de ander blijven in communicatie, bewust omgaan met stress en bewust keuzes maken, privé en/of in je professionele leven. En ook: hoe neem je jouw ervaringen en ontdekkingen mee naar je dagelijkse leven thuis? 

Momenten van verstilling worden afgewisseld met speelse, creatieve oefeningen en interactie. De rust en het comfort van onze verblijfplaats bieden ons letterlijk en figuurlijk een adempauze, ruimte om te vertragen en onze blik te verruimen. Ervaring met mindfulness, yoga en/of meditatie is niet noodzakelijk, nieuwsgierigheid naar jezelf staat voorop. Ben je wél vertrouwd met aandachttraining, dan is deze week een mooie kans om je ervaring te verdiepen: je ontdekt steeds weer nieuwe dingen.

Praktische zaken

Op zondagavond maak je tijdens het diner kennis met de andere deelnemers en de cursusleider. Op maandag t/m vrijdag is er een ochtendprogramma van 9.30 tot 12.30. Inbegrepen bij de cursus zijn twee middagactiviteiten: een wandeling in de prachtige natuur rond het château en naar een bijzondere historische plek in de omgeving. Verder naar behoefte 45 minuten individuele coaching in de middag. Je hebt ruimschoots de tijd om te ontspannen in en om het huis, de cursus te laten bezinken en/ of de omgeving verder te verkennen. En we genieten van met aandacht bereide maaltijden!

Wat breng je mee? Gemakkelijk zittende kleding in laagjes, wandelschoenen, eventueel meditatiekussentje/-bankje. Yogamatten en cursusmateriaal worden ter plekke verstrekt.

Wil je meer weten over de plek? Château du Pommoy in de Morvan – Frankrijk

Entr’actes & Onderwijs
Jongeren I Onderwijsprofessionals

De kracht van mindulness in het onderwijs

Ben je werkzaam in of voor het voortgezet onderwijs, HBO of een universiteit? Ben je benieuwd wat mindfulness of aandachttraining kan betekenen in jouw professionele leven, voor jouw team of voor je leerlingen/studenten? Aandachttraining wordt steeds meer, en met succes, ingezet om anders om te gaan met stress en om meer focus te krijgen in een werkomgeving waarin multitasking heel normaal is. “Altijd-aan-staan” en burn-out zijn een veelbesproken onderwerp, onder docenten én kinderen / jongvolwassenen.
Bij entr’actes verzorgen we trainingen voor teams, individuele docenten en leerlingen/studenten. Ook geven we workshops op maat en geven we graag advies over het implementeren van aandachttrainingen in uw organisatie, voor werknemers en/of leerlingen en studenten.

Vanuit een brede ervaring in het VO en HBO – als docent en in de leerlingenzorg- zorgen we voor een passend programma. De trainingen voor (jong)volwassenen zijn VMBN-gecertificeerd. De trainingen voor jongeren zijn gebaseerd op de methode Aandacht werkt!, ontwikkeld door Eline Snel van de AMT (certificering voor kinderen van 4-19 jaar, specialisatie: doelgroep 14-19 jaar). 

entr'actes in het onderwijs

Entr’actes verzorgde o.a. trainingen voor het Montaigne Lyceum in Den Haag en Hogeschool Inholland. In de VMBN-werkgroep Mindfulness & Onderwijs pleiten we actief voor een plek voor aandachttraining in het onderwijs van vandaag. Congressen in Antwerpen en Londen inspireren ons op deze weg.

Duurzaam Taalonderwijs
Teamcoaching Voor Nuffic en Op Maat

Duurzaam Taalonderwijs voor docent en leerling

Vanuit haar passie voor communicatief en levensecht  taalonderwijs coacht Josée Boijens teams van talendocenten. Voor Nuffic in Den Haag is zij werkzaam binnen het LinQ-traject voor versterkt taalonderwijs.

Thema’s zijn o.a.: internationalisering – onderwijs in de doeltaal  voor docenten én leerlingen – implementatie van taalcertificaten (o.a. Goethe en DELF) – activerende en interactieve werkvormen – curriculumontwikkeling – meer-jaren vakwerkplannen – voorbereiding visitaties voor het LinQ-label. Meer info: LinQ 

Josée coachte o.a.: Willem II College Tilburg – Veluws College Apeldoorn.

 Ze gaat ook graag in gesprek met scholen en vaksecties die los van het Nuffic traject zich verder willen ontwikkelen  op deze gebieden. Ze is werkzaam als curriculumadviseur en – ontwikkelaar. Opdrachtgevers waren o.a. NCOI, Malmberg, ICLON (Universiteit Leiden). 

Waarom bij entr'actes?

In het werk als LinQ-coach komen voor Josée diverse ervaringen bij elkaar. Vanuit haar ervaring als taaldocent, LinQ-docent, workshopleider, onderwijsontwikkelaar, leerboekauteur, lerarenopleider, DELF-examinator en coach begeleidt ze teams in verandertrajecten. Ze schept een werksfeer waarin gebouwd kan worden aan een gedegen en werkbaar programma, passend binnen de mogelijkheden van de school. Met haar achtergrond als mindfulness trainer verliest ze daarbij de werkdruk voor docenten niet uit het oog.

entr'actes

GA VOOR EEN aANDACHTIGER LEVEN

Bij entr’actes bieden we je tijd en ruimte hiervoor. Hoe? Neem contact op!