Sta stil bij jezelf : het brengt je in beweging

durf op je eigen pauzeknop te drukken

Mindfulness Training

Groep | Individueel I F2F I Online

Merk je dat je in je leven veel op de automatische piloot doet, zonder er werkelijk bij te zijn? Halen stress, piekeren of slecht slapen je weg van het huidige moment? Vervliegen mooie momenten zonder dat je ze bewust beleeft? Heb je de neiging om te vluchten voor de onprettige dingen, die zich in ons leven nu eenmaal ook aandienen? Zou je graag even ‘niets’ willen doen, letterlijk op adem willen komen, maar lukt je dat niet op eigen kracht?
Mindfulness is volledige aandacht, opmerkzaamheid. Je elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons afspeelt. Leven met wat er is in het hier en nu, in het hoofd, het lijf en de emoties. Niet krampachtig streven naar weer een nieuw doel, maar vriendelijk en met een open houding observeren wat zich aandient: of het nu prettig is, onprettig, of neutraal. Bewust ademhalen, luisteren en spreken, volledig aanwezig zijn in wat je doet: het vouwen van de was, het ontbijt klaarmaken, vergaderen, je e-mails beantwoorden. Jezelf een adempauze gunnen. De tijd nemen om te stoppen en te kijken, zonder iets te willen veranderen, zonder meteen in actie te komen. Jezelf ruimte geven en vanuit bewust-zijn keuzes maken. Als je de automatische piloot even stopzet, blijkt er vaak zoveel meer mogelijk te zijn dan wat jou eerste impuls je ingeeft!

Een mindfulness training is hierbij zeer behulpzaam. Het is een praktische, nuchtere en gestructureerde manier om je leven anders te bekijken en daardoor meer bewustzijn te ervaren. Je leert tijdens negen bijeenkomsten oefeningen waarmee je ook thuis aan de slag gaat. Hierdoor train je als het ware je aandacht en ontdek je manieren om de aandachttraining te integreren in je dagelijks leven.

Redenen om te kiezen voor een mindfulness training bij entr’actes? Je wilt graag:

 • vermindering van stress, meer ontspanning
 • minder piekeren, meer bewustzijn en genieten in het nu
 • vermindering van lichamelijke spanning en van klachten die hierdoor ontstaan
 • bewust omgaan met je eigen grenzen
 • stilstaan bij je keuzes en bewust kiezen
 • het verschil ontdekken tussen impulsief handelen en luisteren naar je intuïtie
 • bij jezelf blijven in spanningsvolle situaties
 • omgaan met hooggevoeligheid of ADD
 • ‘uit het hoofd’ komen
 • herstellen van depressie
 • herstellen na een burn-out of een burn-out voorkomen
 • of je bent gewoon nieuwsgierig wat meer aandacht in je leven jou brengt!

Inhoud van de training

De mindfulness training heeft een heel praktisch karakter. Gedurende acht weken neem je bewust tijd om te stoppen en te kijken hoe het nu is. Bewust ademhalen, bewust je lichaam waarnemen en bewegen, omgaan met grenzen, loop- en zitmeditatie, bewust kiezen, luisteren en spreken in aandacht.

De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van twee en een half uur met een zorgvuldig opgebouwd oefenprogramma. Hierin ervaar je de diverse onderdelen van de mindfulness training. Je gaat er vervolgens thuis mee aan de slag. Na de zesde bijeenkomst biedt de cursus een verdiepingsdag. We oefenen dan in stilte onderdelen van het programma nogmaals. De ervaring heeft geleerd dat hierdoor het programma meer “landt”. Oefenen in een groep werkt voor veel mensen ondersteunend. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De training is echter géén praatgroep en ook geen therapie: je maakt vooral tijd en ruimte voor jezelf en je eigen ervaringen. De training kan wel goed naast therapie worden gevolgd (in overleg met je therapeut).
Tijdens de bijeenkomsten kun je gebruik maken van meditatiekussentjes in de cursusruimte. We adviseren je ruim zittende kleding te dragen waarin je vrij kunt bewegen en ademen. Per bijeenkomst ontvang je begeleidend lees- en oefenmateriaal. Voor de start van de training hebben we een gesprek, om samen te bekijken of deze training geschikt voor je is.

Ervaring met meditatie of yoga is niet noodzakelijk. Wel is het zeer behulpzaam als je naast de bijeenkomsten dagelijks 45 minuten inruimt om te oefenen. Dit helpt je om mindfulness onderdeel te maken van je dagelijkse leven, ook na afloop van de training.

 

Data

In verband met de COVID19 maatregelen waren er de afgelopen maanden alleen online trainingen gepland.
Er start een nieuwe groep op dinsdag 1 juni of woensdag 2 juni.  Het wordt een combi van face to face en online. Schikt je de datum niet? Meld je toch aan, dan plannen we een ander geschikt moment.

Wil je een individuele training volgen? Ik heb beperkt plaats hiervoor. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van de start van nieuwe trainingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van entr’actes.

mindful coaching

coaching op maat

Vaak zit er onder een stressprobleem iets anders. Je worstelt met een loopbaanvraag. of een ingrijpende gebeurtenis gooit je gevestigde orde overhoop en je denkt hoe doe ik dat: ruimte voor mezelf?

Wil je stilstaan bij een specifieke coachvraag? Van een afstand kijken naar je eigen leven en/of werk? Vind je het lastig om daar zelf tijd en ruimte voor te maken? Individuele mindful coaching is dan wellicht iets voor jou. In zes sessies van 90 minuten faciliteer ik die ruimte en ik geef je structuur. Aandachtoefeningen, stilte, beweging (binnen of in de natuur) en creatieve werkvormen kunnen je helpen om ruimte en afstand te creëren. Hierdoor kalmeert de ruis van het dagelijkse leven en ontstaan nieuwe inzichten.

De aanpak is licht en speels. Samen proberen we helderder te krijgen waarmee jij precies aan de slag wilt. Met eenvoudige middelen creëer ik een ‘proeftuintje’ waarin jij op onderzoek gaat. Je ontdekt nieuwe perspectieven en wegen. Je experimenteert daarmee in het klein. Daarna zet je bij jou passende stappen in jouw leven.

Ik heb een beperkt aantal plaatsen voor deze trajecten. Mail me voor een gratis focus-gesprek.

Ingrediënten

Mindfulness

Mindfulness is volledige aandacht, in het hier en nu, zonder oordeel. Je zet je automatische piloot op pauze. Daardoor ontstaat er ruimte om stil te staan bij jouw binnenkant. Ook leer je helderder waar te nemen wat er zich buiten je afspeelt, zonder daar meteen iets mee te hoeven doen. Je krijgt overzicht en een bredere blik. Van daaruit ontstaan vaak vanzelf de juiste vervolgstappen die passen bij jou.

Daarnaast is mindfulness een werkwijze. We putten naar behoefte uit het programma van de 8-weekse mindfulness training. Je oefent in aandacht voor jezelf in rust en beweging, voor je adem en je kritische innerlijke stemmetjes. Aandacht voor stress, omgaan met grenzen en goed voor jezelf zorgen. Aandacht in communicatie: balans vinden tussen bij jezelf blijven en aandacht voor de ander.


Natuurcoaching

Coachgesprekken buiten, in de natuur. Al wandelend ervaren we de rustgevende kracht van de natuur. De natuur is als het ware een derde persoon in het coachproces. Doordat je letterlijk in beweging komt, komen vastzittende gedachten in je hoofd vaak ook in beweging. Met eenvoudige vragen komen we snel tot jouw kern. 

Ik ben gespecialiseerd in het gebruiken van de natuur bij loopbaanvragen, in mijn eigen praktijk en en als loopbaancoach met de methode van The Happy at Work Agency.

Taal en beeld

Om de stap van binnen naar buiten te maken help  ik jou de juiste woorden en beelden te vinden. Je houdt bijvoorbeeld een logboek bij of je reflecteert door te tekenen en schrijven in een schriftje. Ik help je om jezelf te presenteren, face to face of bijv. op LinkedIn.

Mindful Mornings

Open Inschrijving | Een Break In Je Week | Stilte | Meditatie | Lichte Yoga

Entr’actes biedt regelmatig bijeenkomsten voor oud-deelnemers aan de 8-weekse trainingen en voor andere stiltezoekers.  Rust- en oefenmomenten in je agenda. Met de stimulans van een groep gelijkgestemden. Graag nodig ik jullie uit voor een paar uurtjes in de ochtend. Ik begeleid je in  oefeningen uit de mindfulness training,  We zoeken groene plekken op in en om de Leidse binnenstad. Afwisselend op vrijdag en zondag. Inclusief thee, iets lekkers en materiaal. Aantrekkelijk tarief bij voorinschrijving.

Data (onder voorbehoud i.v.m. de maatregelen rond het COVID19-virus): 

zo 24-5 10-12u ONLINE, nog een paar plekken vrij! 10, – I duokorting: 15,- voor twee personen I Neem je partner, vriend(in), moeder, zus, broer buurvrouw mee! Opgeven via info@entractes.nl 

 vr 10-7: hopelijk live in het Leidse groen. 
Tijd: 10.00-13.00 u. Kosten €21,50, incl. thee, iets lekkers en materiaal. 

entr'actes loopbaancoaching mindful happy at work agency
Ga voor werk dat KLOPT voor jou!
Josephine boijens mindful loopbaancoach happy at work agency
Hoe? Ik vertel het je graag!

Mindful loopbaancoaching

Samenwerking met The Happy at Work Agency
Ga voor werk dat KLOPT !

Voel je dat jouw werk wringt met jou? Vaak sluimert daar een grote wens onder: je wilt je loopbaan herijken of misschien wel een carrière-switch onderzoeken.  Maar je hebt geen idee HOE.  En je vind het spannend, of gewoon doodeng!  Het helpt dan enorm als iemand voor jou ruimte schept voor dit proces, en jou structuur en tools geeft.

Hapy at work certified coach loopbaancoaching loopbaan coach career counseling online leeromgeving

The Happy at work Agency

In een collectief van een vijftiental coaches hebben we elk onze eigen benaderingswijze. Allemaal geven we jou toegang tot een heldere, gestructureerde online  leeromgeving , met beproefde tools voor loopbaancoaching. Gecombineerd met persoonlijke gesprekken en inspirerende opdrachten snijd ik het traject geheel toe op jouw situatie.
Ik bied jou een veilige, rustige 'bubbel' waarin alle ruis verdwijnt en jouw talenten en drijfveren helder tevoorschijn komen. Daarna help ik je op de weg naar buiten: de juiste woorden om je mee te presenteren, bijv. op je LinkedIn profiel of tijdens een belangrijk gesprek. Laat werkgevers jou vinden zoals jij gevonden wil worden!

Klik op mijn foto voor een voorproefje.

Maak een afspraak als je meer wilt weten.

entr’actes In frankrijk
Morvan | Lot

Natuur | rust | ruimte | geheel ontzorgd | een pauze in rustig Frankrijk

Ren jij jezelf in het dagelijks leven vaak voorbij? Verlies je daarbij weleens het contact met je eigen voeten op de grond? Er is zoveel dat onze aandacht vraagt: werk, familie, vrienden, lastige én leuke dingen in ons leven. Aandacht voor onszelf schiet er dan vaak bij in. Heb je behoefte aan meer rust en overzicht? Vliegt jouw geest alle kanten op en zou je meer focus en richting willen hebben? Wil je je grenzen beter leren kennen en bewaken? Zou je graag bewuster keuzes willen maken? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat een week aandacht voor jezelf jou brengt?

Kies dan voor de cursusweek mindfulness in een streek waarin stilte en ruimte nog vanzelfsprekend zijn.

Ingrediënten: mindfulness (oefenen in het bewust aanwezig zijn van moment tot moment), toegankelijke yogaoefeningen, wandelingen in de natuur (o.a. wandelen in stilte), bij jezelf én de ander blijven in communicatie, bewust omgaan met stress en bewust keuzes maken, privé en/of in je professionele leven.

En ook: hoe neem je jouw ervaringen en ontdekkingen mee naar je dagelijkse leven thuis? 

Momenten van verstilling worden afgewisseld met speelse, creatieve oefeningen en interactie. De rust en het comfort van onze verblijfplaats bieden ons letterlijk en figuurlijk een adempauze, ruimte om te vertragen en onze blik te verruimen. Ervaring met mindfulness, yoga en/of meditatie is niet noodzakelijk, nieuwsgierigheid naar jezelf staat voorop.

Ben je wél vertrouwd met aandacht-training, dan is deze week een mooie kans om je ervaring te verdiepen: je ontdekt steeds weer nieuwe dingen.

Praktische zaken

Op zondagavond maak je tijdens het diner kennis met de andere deelnemers en de cursusleider. Op maandag t/m vrijdag is er een ochtendprogramma van 9.30 tot 12.30. Inbegrepen bij de cursus zijn twee excursies. Verder naar behoefte 45 minuten individuele coaching in de middag. Je hebt ruimschoots de tijd om te ontspannen in en om het huis, de cursus te laten bezinken en/ of de omgeving verder te verkennen. En we genieten van met aandacht bereide maaltijden!

Wat breng je mee? Gemakkelijk zittende kleding in laagjes, wandelschoenen, eventueel meditatiekussentje/-bankje. Yogamatten en cursusmateriaal worden ter plekke verstrekt.

Wil je meer weten over de plek? Château du Pommoy in de Morvan – Frankrijk.

In verband met de maatregelen rond COVID19 hebben we de juli-cursus uitgesteld. Heb je belangstelling voor een week in het najaar? Mail me! We kiezen dan een datum waarop  er genoeg deelnemers zijn om de cursus alsnog te laten plaatsvinden.

 

Entr’actes & Onderwijs:
Mindfulness voor jongeren

De kracht van mindfulness voor scholieren en studenten

Heb jij het gevoel dat je altijd “aan staat” ? Heb je geen idee hoe je jezelf af en toe op PAUZE kunt zetten?

Voelt jouw hoofd vaak als een warboel aan gedachten die maar niet stoppen? Over school, studie, thuis, vrienden? Dingen die je anders had willen doen of gepieker over wat er nog gaat komen?

 Voelt jouw lijf te vaak als een te strak gespannen veer die elk moment kan knallen? Of zit jij zó in je hoofd dat je niet eens meer voelt dat je een lijf hébt? Zou je het fijn vinden als je hoofd weer stevig op de rest van je lijf staat?

Zit jij in klas 3 of hoger van de middelbare school? Ben je student in het MBO, of nog niet zo lang geleden begonnen aan een studie in het HBO of aan de universiteit?

Wil jij vanuit thuis een training volgen waarin je leert om beter te hanteren wat ik hierboven beschrijf?  Ik vertel je graag meer. Als je nog geen 18 bent, praat ik graag ook even met je ouders. of misschien hebben je ouders mijn pagina wel speciaal voor jou gevonden!

Ik ben opgeleid aan de International Academy for Mindful Teaching, in de methode Aandacht werkt! van Eline Snel, voor kinderen van 4-19 jaar, met als specialisatie jongeren van 14-19 jaar. Ik put daarnaast ook graag uit de acht-weekse training voor volwassenen. Ook hiervoor ben ik vanuit de beroepsvereneging VMBN gecertificeerd trainer (1e categorie). 

Wil je een voorproefje van een mindfulness oefening? Ik ben verbonden aan het platform 30NOW. We bieden in de Coronatijd gratis meditaties, ook speciaal voor jongeren! 30NOW 

entr'actes in het onderwijs

entr’actes verzorgde o.a. trainingen en workshops voor het Montaigne Lyceum in Den Haag en Hogeschool Inholland. In de VMBN-werkgroep Mindfulness & Onderwijs pleiten we actief voor een plek voor aandachttraining in het onderwijs van vandaag. Ter inspiratie bezoek ik congressen in Antwerpen en Londen over mindfulness & onderwijs, met o.a. Edel Maex, Susan Bögels en Jon Kabat-Zinn.

 

 

 

Aandachttraining wordt steeds meer, en met succes, ingezet om anders om te gaan met stress en om meer focus te krijgen in een werkomgeving waarin multitasking heel normaal is.
“Altijd-aan-staan” en burn-out zijn een veelbesproken onderwerp, onder docenten én kinderen / jongvolwassenen.
entr’actes verzorgt workshops voor teams, individuele docenten en leerlingen/studenten. 

je kunt ook terecht voor advies over het implementeren van aandacht-training in je organisatie, voor werknemers en/of leerlingen en studenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim Deerenberg I plv rector Alfrink College: Josephine is een betrouwbaar anker in veranderingsprocessen

Duurzaam Taalonderwijs
Teamcoaching Voor Nuffic en Op Maat

Laat talen spreken! I Duurzaam Taalonderwijs voor docent en leerling

Vanuit mijn passie voor communicatief en levensecht  taalonderwijs coach ik teams van talendocenten. Voor Nuffic in Den Haag ben ik werkzaam binnen het LinQ-traject voor versterkt taalonderwijs.

Thema’s zijn o.a.: internationalisering – onderwijs in de doeltaal  voor docenten én leerlingen – implementatie taalcertificaten (o.a. Goethe en DELF) – activerende en interactieve werkvormen – curriculumontwikkeling – meer-jaren vakwerkplannen – voorbereiding visitaties voor het LinQ-label. Meer info: LinQ 

Ik coachte o.a.: Willem II College Tilburg – Veluws College Apeldoorn – CSW Middelburg – Van Maerlant Lyceum Eindhoven – Sint Ursula Lyceum Horn

Wil je je als school of vaksectie ontwikkelen los van het LinQ-traject?  Ik ga graag met je in gesprek.

Mijn opdrachtgevers als curriculumadviseur en – ontwikkelaar waren o.a. NCOI, Malmberg, ICLON (Universiteit Leiden) – Alfrink College Zoetermeer – Montaigne Lyceum Den Haag.

Waarom LinQ-coaching bij entr'actes?

In het werk als LinQ-coach komen voor mij diverse ervaringen bij elkaar. Vanuit mijn ervaring als taaldocent, LinQ-docent, workshopleider, onderwijsontwikkelaar, leerboekauteur, lerarenopleider, DELF-examinator en coach begeleid ik talenteams in verandertrajecten. Ik schep een werksfeer waarin gebouwd kan worden aan een gedegen en werkbaar programma, passend binnen de mogelijkheden van de school. Met mijn achtergrond als mindfulness trainer heb ik daarbij ook voor de werkdruk en werkbaarheid: 
NIET ERBIJ, maar in plaats van is mijn leidraad!

Wil je zelf aan den lijve de communicatieve aanpak ervaren? Neem deel aan een cursusweek in Frankrijk: dompel jezelf onder in een Franse omgeving op een rustige plek in Frankrijk. Je Frans verbeteren en vakantie tegelijk:   French class in the Morvan / Cursus Frans in de Morvan – NL  

entr'actes

GA VOOR EEN aANDACHTIGER LEVEN

Graag bied ik je hiervoor ruimte én structuur. Hoe? Neem contact op!