Stilstaan bij jezelf Brengt je in beweging!

entr'actes loopbaancoaching mindful happy at work agency
entr'actes - gun jezelf een pauze!
Josephine boijens mindful loopbaancoach happy at work agency
Hoe? Ik vertel het je graag!

ONT-dek jouw talent - en laat het spreken!

Intensieve ontdekkingstocht van binnen naar buiten

blended traject loopbaancoaching met online leeromgeving en persoonlijke begeleiding

Je bent een creatieve, mensgerichte professional. Je bent snel en slim, en voor de buitenwereld heb jij je zaakjes prima voor elkaar. Mensen kunnen op jou rekenen en zeggen vaak: Wat doe jij dat goed!

Maar diep in jouzelf weet je: het plezier ontbreekt. Je hebt een goed oog voor wat mensen en organisaties nodig hebben, maar je vergeet jezelf.
Je bent briljant in het vinden van oplossingen voor anderen, maar waar blijf je zelf?
Je voelt je uitgehold en je energie is bijna op.

En toch ga je door - want dat is immers wat de anderen om je heen van je verwachten.

Je durft niet te luisteren naar wat je echt wilt. Dat talent te laten zien dat jou vleugels geeft. Waar jij echt blij van wordt. Want je bent als de dood voor wat er dan gebeurt.

Dus put je jezelf liever uit. Wordt werken overleven. Totdat je voelt dat jouw eigen leven tussen je vingers door glipt, dat je bijna omvalt...

Er móet iets gebeuren. Maar wat? En hoe?

Hoe zou het zijn om te durven stilstaan bij jezelf?
Om te luisteren naar die diepe wens om jouw kostbaarste talent verder te onderzoeken? Om dat talent te ont-dekken, uit te pakken, als een groot cadeau aan jouzelf? En aan de wereld, die blij zal zijn met jouw talent. Met dat wat van nature bij jou hoort.

En hoe zou het zijn als iemand je daarbij ondersteunt? Als iemand de ruimte en tijd schept voor dat proces? En jou gereedschappen aanreikt? Zodat jij kunt schatgraven. Je talent op kunt poetsen en het aan de wereld kunt laten zien.
Zó dat mensen weten dat ze jou hiervoor kunnen vinden!

Voel je welkom in de veilige bubbel van entr'actes, met rust, groen én beproefd gereedschap.

De modder zakt naar de bodem. De ruis verdwijnt. En jij krijgt weer helderheid. Er ontstaat meer gemak. Je energie komt weer op peil. En er komt weer meer ruimte voor het leven náást je werk.

ONT-dek jouw talent - en laat het spreken!

Hapy at work certified coach loopbaancoaching loopbaan coach career counseling online leeromgeving

Gereedschappen

Heldere leeromgeving
Ik werk samen met The Happy at Work Agency, een collectief van een coaches met elk onze eigen benaderingswijze. Allemaal geven we jou toegang tot een heldere, gestructureerde online  leeromgeving , met beproefde tools voor loopbaancoaching. Gecombineerd met persoonlijke gesprekken en inspirerende opdrachten snijd ik het traject geheel toe op jouw situatie.

Rust en ruimte in een groene omgeving
Ik bied jou een veilige, rustige 'bubbel' waarin alle ruis verdwijnt en jouw talenten en drijfveren helder tevoorschijn komen. In mijn praktijk in Leiden, online en/of op een rustige plek in Frankrijk. 

Aandacht
Met behulp van mindfulness en symbolen uit de natuur en  kunst laat ik jou stilstaan bij wat jou werkelijk beweegt. En kijken we hoe je kunt omgaan met obstakels, binnen en buiten jezelf, 

Proeftuintje
Ik geloof dat je alleen kunt ontdekken wat je wilt en wat voor jou werkt door uit te proberen wat bij je past. Met mensen gaan praten die doen wat jij graag wilt, werkomgevingen bekijken, meelopen in een bedrijf, je netwerk verkennen en uitbreiden. En daarbij steeds weer opnieuw checken of wat jij uitprobeert in lijn is met wat jij zoekt.

De weg naar buiten
Daarna help ik je op de weg naar buiten: de juiste woorden om je mee te presenteren, bijv. op je LinkedIn profiel of tijdens een belangrijk gesprek. of misschien  je (nieuwe) website! 
Heb je al duidelijk voor ogen wat je wil? Je kunt de weg naar buiten ook apart bij mij boeken.

Laat jouw talent spreken en laat werkgevers jou vinden zoals jij gevonden wilt worden!

Je kunt dit traject live volgen in mijn praktijk in Leiden - online via Zoom - of in een mengvorm op maat.

Wil je er eens helemaal uit in een rustige omgeving? Misschien is mijn loopbaanretraite in Frankrijk iets voor jou: ONT-dek je talent op magische plekken in de Franse Lot. Data: 6 sept. - 12 sept. 2020 .

Klik op mijn foto voor een voorproefje.

Maak een afspraak als je meer wilt weten.

mindful loopbaancoaching

Ontdek je talent met de acht aspecten van mindfulness

In zes sessies van loopbaanvraag naar bewuste actie

Vaak sluimert er onder een stressprobleem een loopbaanvraag. Terwijl jij gewoon doorgaat met wat je moet van jezelf en van anderen, put die vraag je uit. Je voelt dat het tijd is om die vraag niet langer te laten sudderen; hij wil eruit!  

Maar het lukt jou niet om er ruimte en tijd voor te maken. Je dendert door, tegen beter weten in, en je weet eigenlijk niet eens hoe je op je eigen rem moet trappen. Je hebt ook geen idee hoe je aan de slag moet. Hoe fijn is het dan als iemand jou laat ervaren hoe het is om te stoppen en stil te staan bij jezelf en die prangende vraag over je werk? En hoe zou het zijn om geschikt gereedschap en structuur te krijgen om die vraag eens uit te graven en verder te onderzoeken?

Aandachtoefeningen, stilte, beweging (binnen of in de natuur) en creatieve werkvormen kunnen je helpen om ruimte en afstand te creëren. Hierdoor kalmeert de ruis van het dagelijkse leven en ontstaan nieuwe inzichten.

Mijn aanpak is licht en speels. Met eenvoudige middelen creëer ik een ‘proeftuintje’ waarin jij op onderzoek gaat. Je ontdekt openingen en nieuwe perspectieven. Je experimenteert daarmee in het klein. En je vindt de juiste woorden om ook aan anderen duidelijk te maken wat jij nodig hebt.

Ik heb een beperkt aantal plaatsen voor deze trajecten. Mail me voor een gratis focus-gesprek.

Ingrediënten

Mindfulness

Mindfulness is volledige aandacht, in het hier en nu, zonder oordeel. Je zet je automatische piloot op pauze. Daardoor ontstaat er ruimte om stil te staan bij jouw binnenkant. Ook leer je helderder waar te nemen wat er zich buiten je afspeelt, zonder daar meteen iets mee te hoeven doen. Je krijgt overzicht en een bredere blik. Van daaruit ontstaan vaak vanzelf de juiste vervolgstappen die passen bij jou.

Daarnaast is mindfulness een werkwijze. We putten naar behoefte uit het programma van de 8-weekse mindfulness training. Je oefent in aandacht voor jezelf in rust en beweging, voor je adem en je kritische innerlijke stemmetjes. Aandacht voor stress, omgaan met grenzen en goed voor jezelf zorgen. Aandacht in communicatie: balans vinden tussen bij jezelf blijven en aandacht voor de ander.


Natuurcoaching

Coachgesprekken buiten, in de natuur. Al wandelend ervaren we de rustgevende kracht van de natuur. De natuur is als het ware een derde persoon in het coachproces. Doordat je letterlijk in beweging komt, komen vastzittende gedachten in je hoofd vaak ook in beweging. Met eenvoudige vragen komen we snel tot jouw kern. 

Taal en beeld

Om de stap van binnen naar buiten te maken help  ik jou de juiste woorden en beelden te vinden. Je houdt bijvoorbeeld een logboek bij of je reflecteert door te tekenen en schrijven in een schriftje. Ik help je om jezelf te presenteren, face to face in een belangrijk gesprek of bijvoorbeeld op LinkedIn.

Praktische zaken

In 6 x 1,5 uur krijg jij alle ruimte om van sluimerende vraag naar de juiste acties te komen. 
Prijs: 695,- incl. BTW voor particulieren. Betaalt jouw werkgever? Dan is de prijs 775,- + BTW.
Vraag naar de mogelijkheden om jouw persoonlijke ontwikkelbudget in te zetten.

Werkvorm: in mijn praktijk in Leiden – online via Zoom – blended coaching in een mengvorm op maat.

durf op je eigen pauzeknop te drukken

Eerst Leren stilstaan bij jezelf? Mindfulness Training

Groep | Individueel I F2F I Online

Merk je dat je in je leven veel op de automatische piloot doet, zonder er werkelijk bij te zijn? Halen stress, piekeren of slecht slapen je weg van het huidige moment? Vervliegen mooie momenten zonder dat je ze bewust beleeft? Heb je de neiging om te vluchten voor de onprettige dingen, die zich in ons leven nu eenmaal ook aandienen? Zou je graag even ‘niets’ willen doen, letterlijk op adem willen komen, maar lukt je dat niet op eigen kracht?

Mindfulness is volledige aandacht, opmerkzaamheid. Je elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons afspeelt. Leven met wat er is in het hier en nu, in het hoofd, het lijf en de emoties. Niet krampachtig streven naar weer een nieuw doel, maar vriendelijk en met een open houding observeren wat zich aandient: of het nu prettig is, onprettig, of neutraal. Bewust ademhalen, luisteren en spreken, volledig aanwezig zijn in wat je doet: het vouwen van de was, het ontbijt klaarmaken, vergaderen, je e-mails beantwoorden. Jezelf een adempauze gunnen. De tijd nemen om te stoppen en te kijken, zonder iets te willen veranderen, zonder meteen in actie te komen. Jezelf ruimte geven en vanuit bewust-zijn keuzes maken. Als je de automatische piloot even stopzet, blijkt er vaak zoveel meer mogelijk te zijn dan wat jou eerste impuls je ingeeft!

In acht weken volg je een programma waarin je je aandacht traint. Je leert stilstaan in het hier en nu zonder onmiddellijk oordeel over wat je waarneemt. Het leidt tot ‘bewust zijn’, wat ook mooi wordt uitgedrukt in de Engelse term awareness en het Vlaamse gewaar zijn.

 

Het trainen van de ‘aandachtspier’ heeft o.a. de volgende effecten in het dagelijks leven:

 • helderder en nauwkeuriger waarnemen
 • minder oordelen (of in elk geval: je meer bewust zijn van oordelen)
 • je bewust worden van het afdwalen van je geest (een zeer menselijk verschijnsel!) en sneller je focus hervinden
 • een sterker bewustzijn van gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen, waaronder de adem, en het leren onderkennen wat deze jou willen zeggen
 • een sterker bewustzijn van wat je nodig hebt en van je grenzen, en leren hiernaar te luisteren
 • je eigen ‘pauzeknop’ vinden en deze bewust bedienen
 • automatische reacties en patronen herkennen en van een afstand bekijken: als je ‘buiten de lijntjes’ kunt kijken, zie je vaak alternatieven voor ingeslepen patronen
 • open en onbevangen kijken naar dingen en mensen, waardoor ruimte kan ontstaan
 • beter in staat zijn om voor jezelf te zorgen, doordat je je beter bewust wordt van je grenzen en behoeften
 • door beter voor jezelf te zorgen, kun je vaak ook beter anderen helpen. Niet voor niets krijgen ouders in een vliegtuig de instructie: “eigen zuurstofmasker eerst”!

In een training zet je jezelf letterlijk en figuurlijk stop om waar te nemen wat er zich zoal in jou afspeelt. Langzaam bouwen we op naar aandacht terwijl je beweegt (met behulp van eenvoudige yoga-oefeningen) en aandacht in communicatie met anderen. Hoe staat het met de aandacht zodra er ongemak of pijn optreedt en hoe ga je daarmee om? En hoe ga jij deze kwaliteit van aandacht integreren in jouw persoonlijke leven?

 

De training heeft een praktisch, ervaringsgericht karakter en vindt plaats in een groep van (bij entr’actes) maximaal acht personen. Naar behoefte wissel je ervaringen uit. Trainen in een groep kan je ook ondersteunen om zelf te blijven oefenen. Is het logistiek of door bijzondere persoonlijke omstandigheden niet mogelijk om in een groep deel te nemen? We kunnen dan in overleg een 1-op-1 programma afspreken. Hiervoor geldt een ander tarief.

 

De training wordt ondersteund door een oefenboek met de mogelijkheid een persoonlijk dagboek bij te houden. Elke week krijg je kleine opdrachtjes en langere formele oefeningen die je helpen om dagelijks aandacht voor jezelf in te bouwen. De ingesproken begeleiding van vier uitgebreide oefeningen kun je downloaden voor eigen gebruik.

 

Voorafgaand aan de training vindt een gesprek plaats: van beide kanten onderzoeken we of de verwachtingen overeenkomen. Indien nodig verwijs ik je naar andere vormen van begeleiding. Mindfulness is in veel gevallen ondersteunend naast therapie, bijvoorbeeld ter preventie of bij herstel van burn-out of depressie. Het is niet geschikt bij wat ik ‘acute uitslaande brand’ noem.

Praktische zaken

8 x 2.15 uur + een stilteochtend
Inclusief materiaal
I.v.m. corona: neem je eigen matje/dekentje mee
Intake gesprek vooraf
Informeer bij je zorgverzekeraar naar vergoeding. Ik ben een VMBN-trainer 1e categorie.
Kennismaken? Geef je op voor een mindful morning.
Prijs: 395, – incl. BTW voor particulieren. 

 

Mindful Morning - Een ochtend stilstaan bij jezelf

Open Inschrijving | Een Break In Je Week | Stilte | Meditatie | Lichte Yoga I wandelen in het Leidse groen

Stilstaan – luisteren naar jezelf en je omgeving: hoe doe je dat (ook alweer)?

Terugkerende rustmomenten voor loopbaancoachees en oud-deelnemers aan de 8-weekse trainingen. Ook toegankelijk voor andere stiltezoekers.  Rust- en oefenmomenten in je agenda. Met de stimulans van een groep gelijkgestemden. 

Graag nodig ik jullie uit voor een paar uurtjes in de ochtend. Ik begeleid je in  oefeningen uit de mindfulness training,  We zoeken groene plekken op in en om de Leidse binnenstad. Inclusief thee, iets lekkers en materiaal. Aantrekkelijk tarief bij voorinschrijving.

Opgeven via info@entractes.nl 

Data: vr 10-7 en 22-8-2020 – live in het Leidse groen. 
Tijd: 10.00-13.00 u. Kosten €25,- incl. thee, iets lekkers en materiaal.  €45,- voor 2 mindful mornings.

Deze bijeenkomsten zijn ook heel geschikt als kennismaking met mijn manier van werken. Deelnamekosten worden in mindering gebracht op een vervolg-coachtraject.

Ont-dek jouw talent op magische plekken in de Franse Lot

Loopbaan retraite I een rustige bubbel in Z-W Frankrijk

Van 6 t/m 12 september 2020 in de Franse Lot, in en rond het dorpje Cazals.

Ont-dek jouw talent - en laat het spreken!

Wil jij een week op onderzoek hoe jij jouw ondergesneeuwde ware talent meer uit de verf kunt laten komen? De stilte op magische plekken rond Cazals houdt je een spiegel voor. Je intuïtie krijgt ruimte en mindfulness oefeningen helpen je om nóg beter waar te nemen wat je echt wilt. En niet wilt. 

En ik ondersteun je om jouw talent te laten spreken. In jouw eigen woorden. Zó dat anderen jou ook vinden.

Op zondagavond maken we nader kennis bij een Frans dîner. Op maandagochtend start een ontdekkingsreis van  vijf ochtenden. Vijf bijeenkomsten rond verschillende thema’s op vijf magische locaties. Van een prachtige kunstenaarsplek tot een eeuwenoud kerkje of een mysterieuze  pleisterplaats op de Camino. Na een gezamenlijke lichte vega lunch heb je alle tijd om er zelf op uit te gaan. Om te mijmeren aan het meertje of bovenop een heuvel. En je komt met opgepoetste zintuigen en concrete stappen weer thuis!

Het wordt een week voor elk budget: je kiest je eigen verblijfsplek, uit de mogelijkheden in mijn netwerk in de streek of je gaat zelf op zoek naar een passende accomodatie: keuze genoeg in het milde naseizoen.

Voor deze pilot heb ik vier reguliere plekken beschikbaar, en een vijfde met gereduceerd tarief voor een praktische logistieke duizendpoot  om hand-en-spandiensten te verrichten. Deze week is ook heel geschikt om samen met je niet-deelnemende partner te boeken: `s ochtends allebei je eigen programma, de rest van de dag lekker samen erop uit.

Praktische zaken

Data: van 6 sept. 19 uur t/m 12 sept. na het ontbijt.
Prijs: normaal 359,- euro. Deze pilot bied ik eenmalig aan voor 295, – euro (vier reguliere plekken) + 1 plek voor iemand die het leuk vindt om mij  logistiek te ondersteunen (dan betaal je 95 euro.). 
Exclusief verblijf – ik deel graag mijn tips met je over accomodatie voor elk budget: van camping tot luxe gîte!

Inclusief: 

 • 5 ochtenden cursus (9.30-12.30) + materiaal
 • excursies in natuur & cultuur
 • lichte vega lunch en koffie/thee tijdens de ochtenden
 • kennismakingsdiner op zondagavond
 • toeristische info over de streek
Wim Deerenberg I plv rector Alfrink College: Josephine is een betrouwbaar anker in veranderingsprocessen

Stilstaan bij taalonderwijs I Duurzaam Taalonderwijs
& Teamcoaching Voor Nuffic

Laat talen spreken! I Duurzaam Taalonderwijs voor docent en leerling

Vanuit mijn passie voor communicatief en levensecht  taalonderwijs coach ik teams van talendocenten. Voor Nuffic in Den Haag ben ik werkzaam binnen het LinQ-traject voor versterkt taalonderwijs.

Ik laat  talenteams stilstaan bij hoe ze nu lesgeven en begeleid op een uitnodigende manier naar communicatiever taalonderwijs. Met gebruikmaking van aanwezige sterke kanten en ieders individuele talenten.

Thema’s zijn o.a.: internationalisering – onderwijs in de doeltaal  voor docenten én leerlingen – implementatie taalcertificaten (o.a. Goethe en DELF) – activerende en interactieve werkvormen – curriculumontwikkeling – meer-jaren vakwerkplannen – voorbereiding visitaties voor het LinQ-label. Meer info: LinQ 

Ik coachte o.a.: Willem II College Tilburg – Veluws College Apeldoorn – CSW Middelburg – Van Maerlant Lyceum Eindhoven – Sint Ursula Lyceum Horn

Wil je je als school of vaksectie ontwikkelen los van het LinQ-traject?  Ik ga graag met je in gesprek.

Mijn opdrachtgevers als curriculumadviseur en – ontwikkelaar waren o.a. NCOI, Malmberg, ICLON (Universiteit Leiden) – Alfrink College Zoetermeer – Montaigne Lyceum Den Haag.

Waarom LinQ-coaching bij entr'actes?

In het werk als LinQ-coach komen voor mij diverse ervaringen bij elkaar. Vanuit mijn ervaring als taaldocent, LinQ-docent, workshopleider, onderwijsontwikkelaar, leerboekauteur, lerarenopleider, DELF-examinator en loopbaancoach begeleid ik talenteams in verandertrajecten. Ik schep een werksfeer waarin gebouwd kan worden aan een gedegen en werkbaar programma, passend binnen de mogelijkheden van de school. Met mijn achtergrond als mindfulness trainer en coach  heb ik daarbij ook oog voor de werkdruk en werkbaarheid: 
NIET ERBIJ, maar in plaats van is mijn leidraad!

Wil je zelf aan den lijve de communicatieve aanpak ervaren? Neem deel aan een cursusweek in Frankrijk: dompel jezelf onder in een Franse omgeving op een rustige plek in Frankrijk. Je Frans verbeteren en vakantie tegelijk:   French class in the Morvan / Cursus Frans in de Morvan – NL  

entr'actes

Ont-dek jouw talent - en laat het spreken!

Graag bied ik je hiervoor ruimte én structuur. Hoe? Neem contact op!